Ζητούνται αντιπρόσωποι για το προϊόν ECOSOL. Ενημερωθείτε
:: Αρχική » Λύσεις » HACCP

HACCP

Η ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα στην ποιότητα τους και άμεσο στην προστασία του καταναλωτή. Η εφαρμογή του συστήματος HACCP είναι ικανή να διασφαλίσει και τα δύο. Το HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας το οποίο αναγνωρίζει, αξιολογεί και ελέγχει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων στις επιχειρήσεις που παράγουν διακινούν και εμπορεύονται τρόφιμα. Μερικές βασικές αρχές του συστήματος ως προς το τμήμα της καθαριότητας και της υγιεινής παρατίθενται εδώ:


Βασικά Σημεία Προσοχής

 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
● Καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση των πάγκων εργασίας, των εργαλείων και σκευών παρασκευής τροφίμων, των επιφανειών που έρχονται σε επαφή τα άτομα όπως πόμολα και διακόπτες
● Σε κάθε νιπτήρα να υπάρχει υγρό σαπούνι με αντισηπτικές ιδιότητες σε ειδική συσκευή και δοχείο απορριμμάτων με πεντάλ και καπάκι
● Ανάρτηση οδηγιών ορθής εφαρμογής μεθόδου καθαριότητας και απολύμανσης

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
● Τοποθέτηση εξωτερικών και εσωτερικών ποδομάκτρων για μείωση της μεταφοράς ρίπων στο εσωτερικό του κτιρίου και οικονομία
● Απομακρύνεται όλα τα τρόφιμα και τα σκεύη ή σκεπάστε τα
● Καθημερινός καθαρισμός με εργαλεία αποκλειστικής χρήσης για τον συγκεκριμένο χώρο

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
● Οι τουαλέτες θα πρέπει να διαθέτουν προθάλαμο και να είναι μακριά από την παραγωγή
● Τοποθέτηση σ’ αυτές όλων των προβλεπόμενων συσκευών υγιεινής, όπως σαπουνοθήκη, χαρτοθήκη χαρτιού μιας χρήσης, χαρτοδοχείου απορριμμάτων με πεντάλ κλπ.
● Ανάρτηση οδηγιών ορθού τρόπου καθαρισμού των χεριών
   
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
● Ειδικός χώρος εγκατάστασης κάδων απορριμμάτων σε απόσταση από την είσοδο του κτιρίου
● Οι εξωτερικοί κάδοι διαθέτουν καπάκι που ανοίγει ποδοκίνητα
● Τακτική καθαριότητα του χώρου, απαλλαγμένος από σκουπίδια και λιμνάζοντα νερά

ΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
● Ο χώρος φυλάσεται κλειδωμένος και μόνο το εκπαιδευμένο προσωπικό καθαριότητας έχει πρόσβαση.
● Ποτέ μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χωρίς ετικέτα, απομακρύνεται τα κενά δοχεία και μην τα χρησιμοποιείτε για τρόφιμα.
● Χρησιμοποιείστε μίκτες απορρυπαντικών για οικονομική δοσομέτρηση και αποτελεσματική εργασία.
● Το εκπαιδευμένο προσωπικό συμβουλεύεται το πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανση πριν ξεκινήσει.
● Οι σφουγγαρίστρες μετά από κάθε χρήση απολυμαίνονται και κρεμιούνται για να στεγνώσουν. Όχι στο δάπεδο ή βουτηγμένες μέσα σε βρόμικα νερά.
● Μην τρώτε ή καπνίζετε όταν χειρίζεστε απορρυπαντικά και μην τα αναμιγνύεται με το χλώριο.
HACCP