
Εκπαίδευση Προσωπικού
Το προσωπικό των εταιρειών που διαχειρίζονται τρόφιμα και ποτά ή που εργάζονται σε τέτοιους χώρους οφείλει να είναι εκπαιδευμένο στους κανόνες υγιεινής ανάλογα με την θέση του στην επιχείρηση.
Το ΗΑCCP είναι υποχρεωτικό με βάση την οδηγία 93/43 ΕΟΚ η οποία αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 5, Κανονισμός 852/2004 (Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967, ΦΕΚ2718 08.10.2012). Είναι νομική και ηθική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα και ποτά.
Χωρίζονται σε δύο διακριτά επίπεδα
Εκπαίδευση επιπέδου Α
Περιλαμβάνει το προσωπικό που ασχολείται έμμεσα με τρόφιμα: Σερβιτόρους, προσωπικό μπαρ, προσωπικό ταμειακής μηχανής, προσωπικό διανομής τροφίμων και ποτών, υπεύθυνους καθαριότητας κλπ. Αντικείμενο εκπαίδευσης αυτού του επιπέδου είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής
Εκπαίδευση επιπέδου Α
Περιλαμβάνει το προσωπικό που ασχολείται άμεσα με τα τρόφιμα : Επιχειρηματίες, μάγειρες, ψήστες. Αντικείμενο εκπαίδευσης αυτού του επιπέδου είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής και οι κανόνες στο σχεδιασμό του κτιρίου και του εξοπλισμού, την αποθήκευση των τροφίμων κλπ.